Tuomariesittelyt

Rolf Graber

Osoite: Chemin du lac 1 1595 Faoug, Sveitsi

Horoskooppi: oinas (syntynyt 1 huhtikuuta, ei aprillia)

Ammatti: toimitusjohtaja (Restaurant Zunft zur Webern)

Harrastukset: koiraurheilu, kilpatanssi, vesiurheilu

Kielet: saksa (äidinkieli), ranska, italia

Vähän yli 10 v sitten tutustuin agilityyn sattumalta. Ensikosketus agility-kilpailuihin oli ihanan labradorinnoutajani Dianan kanssa. Meillä oli useita unohtumattomia ja kauniita hetkiä, kunnes Diana siirtyi sateenkaaren tuolle puolen v.2003. Minulla oli ilo kilpailla Dianan kanssa kaikissa luokissa ja osallistuimme Sveitsin kansallisiin mestaruuskilpailuihin.

V. 2002 minulle tarjoutui mahdollisuus kouluttautua tuomariksi. Tätä mahdollisuutta en voinut olla käyttämättä. Ratojen suunnittelu oli minulle äärimmäisen kiinnostavaa.

Seuraava koirani oli Socky, australianpaimenkoira. Hänen kanssaan pääsimme agilityssä myös 3-luokkaan. Valitettavasti Socky joutui onnettomuuteen ja jäi eläkkeelle agilitystä 10-vuotiaana. Hänellä on revenneet ligamentit ja keinonivel polvessa. Hän nautti täysillä elämästään eläkeläisenä ja oli suureksi avuksi Bakan koulutuksessa.

Tämä melko pieni aussi-neiti ei pidä täyskorkeiden esteiden hyppäämisestä, mihin kilpailutilanteessa joutuu, mutta rakastaa seurata minua töissä, rakastaa asiakkaita ja ajoittaista agility-treenausta.

Pidän kaikista putki-yhdistelmistä agility-radalla. Ratani ovat pyöreitä ja sujuvia ja sellaisenaan nopeasti juostavissa, jos ohjaaja ei riko koiran sujuvaa juoksulinjaa. Turvallisuus sekä koiralle että ohjaajalle on minulle ensisijaisen tärkeä asia.

Pidän siitä, että ohjaajat ovat sitä mieltä, että ratani on ollut haaste, mutta silti mukava suorittaa ja vaikeusasteeltaan tason mukainen.

Toimin tuomarina MM-kisoissa v. 2011, jota pidän suurena haasteena. Olen myös tuomaroinut aktiivisesti Sveitsissä ja ulkomailla.

Mielestäni agility on on ohjaajan ja koiran yhteistyötä, tämä merkitsee ohjaajan ja koiran haastamista samanaikaisesti. Luotan pyöreämuotoisiin, sujuviin ja nopeisiin ratoihin.